Вече сте собственик на ново жилище, честито! Но за да се превърне то в уютния дом, който сте желали винаги, е необходимо да помислите за интериора. Може би сте от хората, които не свързват комфорта само с онази невидима част като отопление през зимата или охлаждане през лятото, а знаете, че той се състои от много други елементи. Такива са разпределението, мебелите, цветовете, осветлението или общо казано – интериорът.

И понеже днес източниците на идеи и информация са безкрайни, сигурно вече сте разгледали различни красиви снимки в интернет. Но дали всичко е приложимо за вашето жилище и няма ли ефектът да бъде негативен, ако решите да копирате видяното?

Трябва да обмислите добре избора си, за да се получи наистина функционален, естетичен и комфортен дом. Ето защо, преди да се насочите към каквито и да е настилки, мебели, текстил, осветление и т.н., вземете под внимание следното:

Нуждите и мечтите на обитателите

Определете кой ще ползва жилището – колко човека, на каква възраст и от какъв пол. Важни са и интересите им, както и дейностите, които извършват, от какво пространство се нуждае всеки. Трябва да се помисли и за пространства, които ще служат за съхранение на облекло и други вещи.

Кой стил ви вдъхновява

Принадлежите ли към традиционалистите, вероятно ще предпочетете класическите стилове. За повече оригиналност и подчертаване на индивидуалността си може да получите вдъхновение от по-модерните такива като скандинавски, винтидж, провинциален и др.  А може би пък държите на еклектика – смесица на стилове. Изберете този, който ви кара да се чувствате като у дома си.

Цветово съчетание

Да се избере подходящата цветова гама в обзавеждането и изграждането на интериорния дизайн не е лесно. Много е важно да се спазват цветовите пропорции, за да се постигне хармония и да се създаде експресивност. Докато едни цветове притежават способност да разширяват пространството, други създават впечатление за стесняването му и т.н.

Установено е и че цветовете влияят на емоционалното състояние, мислите и здравето. За по-подробна информация прегледайте нашите кратки клипчета за съчетаването на цветовете в интериора и влиянието на различните цветове върху човека.

Функционални разпределения и ергономия

В началото на всеки един интериорен проект е нужно да има ясна концепция за най-функционално разпределение на различните помещения в жилището. И най-изтънчената дизайнерска мебел би изглеждала неуместна, поставена на неподходящото място.

При организирането на вътрешното пространство има основни изисквания, спазването на които е задължително. Например всички строителни отвори като врата-врата, врата-прозорец трябва да са свързани посредством ходова линия минимум 80 см. Между мебелните групи също се оставя такава линия. Поради неспазване на функционалните изисквания при изграждането на мебелите, впоследствие може да се окаже, че няма да са удобни за ползване.

Изискванията за естествено и изкуствено осветление също играят важна роля, като то трябва да бъде съобразено с помещенията и извършваните в тях дейности. Правилно съобразената светлина е едно от най-важните условия за уют в дома.

Бюджет

Колкото по-детайлна бюджетна таблица си направите, толкова тя ще ви бъде от по-голяма полза. И не забравяйте, че всъщност бюджетът ви – това в случая е сумата, която сте склонни да заплатите, за да се радвате на максимално добър резултат. Включете в таблицата цени на ремонтни дейности, подови настилки, облицовки, мебели, текстил, осветление, декорации. Когато разпределите по този начин финансовите средства, по-лесно ще прецените какво може да си позволите и кои са най-важните ви стремежи.

След като вече имате ясна визуална представа как точно бихте искали да изглежда мечтаният интериор и сте готови с детайлния бюджет, остава да се обърнете към интериорно студио, което да ви помогне да надградите и реализирате по максимално най-добрия начин своя замисъл.