Ако животът ви в момента е на етап, в който сте се изградили като успешна личност, най-вероятно следващата ви стъпка се свързва с мечтания дом. За да бъде обаче щастието ви пълно, интериорът в жилището трябва да отговаря на нуждите и стандарта ви.

Стремежът на всеки с ново жилище е то да бъде максимално уютно и модерно. Но това никога не е толкова лесно, защото домът трябва да отразява и нашата същност. Има много интериорни детайли, които ако не бъдат поставени на точното място и съчетани правилно с останалите, могат да се окажат грешни решения.

За да постигнете пълно съответствие между представата си за мечтания интериор и неговата реализация, доверете се на услугите на интериорен дизайнер. В противен случай може да допуснете една или няколко от следните основни грешки:

Нефункционално разпределение на помещението

Аранжирайки дадено помещение, много от хората смятат, че ще създадат усещане за пространство, ако просто наредят мебелите до стената. Това невинаги е така, защото макар че центърът се освобождава, усещането е по-скоро за празнота. Губи се и възможността за едно по-функционално разпределение на отделните зони и позиционирането на мебелите в тях. То ще помогне да се усвои най-правилно пространството, за да се използва най-комфортно впоследствие. Ако не се намеси дизайнер, те най-вероятно няма да са разположени последователно или с правилна връзка между тях. Той ще ви изготви 3D фотореалистични визуализации на всяко едно помещение, за да добиете представа как ще изглежда.

Неправилно изведени точки на ел. и ВиК инсталация и изводи за отоплителни уреди

Като проблем, той е един от най-често срещаните. Когато кажете на майстора какво искате, той просто изпълнява зададеното. След като се появят мебелите обаче, е възможно да се окаже, че контактите са зад спалнята или например липсва извод за лед осветление в кухнята. За отстраняване на подобен проблем може да изгубите от 3 до 5 дни, както и допълнителни сериозни средства.

Несъобразен размер на мебелите и ергономичните изисквания

Когато не се използват услугите на дизайнер, не се оставя нормална ходова линия от 80 см между мебелните групи, а това е минимално изискуемото разстояние за удобно минаване. Освен това, често мебелните групи се ориентират неправилно. Интериорният дизайнер ще ви представи отделните групи мебели на 2D чертежи, съобразени с ходовите линии.

Стилово несъответствие на отделните елементи на интериора

Несъответствието може да бъде по отношение на комбинирането на цветове, използване на мебели, текстил и др. Ако според вас нещо е красиво, не значи, че е в хармония с останалата част от интериора. Важна е също и функционалността. Затова трябва да разчитате на професионалист, който ще се съобрази с вашите желания, но и ще намери най-точното съотношение между красиво, стилно и функционално.

Неопределен първоначално бюджет

При използване услугите на интериорен дизайнер ще избегнете риска сумата, необходима за цялостното оформление на дома и обзавеждането, да надхвърля няколко пъти предвиденото. Това би се получило, ако не сте определили предварително бюджета си, а просто сте проверили за цени на мебели и сте се информирали от приятели колко приблизително би ви струвал ремонтът.

За да се предпазите от всички тези грешки, а може би и от други, имате няколко възможности. Едната е да се справите сами с цената на време и нерви, втората – да потърсите познати, които да ви помогнат.

Има и трети вариант, който е за предпочитане, а той е да се доверите на професионално интериорно студио. Като критерий за избора ви нека бъдат неговият опит и отзивите на доволни клиенти, а вие няма да се сблъскате с гореспоменатите проблеми. Ще получите пакет услуги с авторски надзор, ще спестите време, средства и комуникация с майстори, а в замяна ще получите мечтания интериор.